We krijgen vaak vragen over hoeveel plastic wij nu eigenlijk naar Azië verschepen. Antwoord: geen! Huishoudelijk afval (dus alles wat wij inzamelen) is gebonden aan strenge regulaties. Het blijft binnen Europa en mag alleen aan gecertificeerde verwerkers worden aangeboden. Jouw netjes gescheiden verpakkingsafval komt niet op stranden in Azië terecht, maar wel bijvoorbeeld bij een recyclefabriek in Duitsland. In dit stuk lees je meer over de verwerking van PMD en hoe daar toezicht op wordt gehouden.
Wat gebeurt er met PMD nadat het wordt ingezameld?
Al het PMD-afval (Plastic of Metalen verpakkingen en Drinkpakken) wat Avalex inzamelt, wordt eerst gekeurd. Als de vracht voor tenminste 85% echt uit PMD bestaat mag die meteen verder naar de sorteerfabriek. Als er teveel “stoorstoffen” in zitten, bijvoorbeeld tuinstoelen, kinderbadjes of landbouwplastic, wordt er eerst geprobeerd om die met een knijpmachine uit de vracht te verwijderen, zodat de vracht alsnog kan worden goedgekeurd.
In de sorteerfabriek wordt de vracht vervolgens – de naam zegt het al – gesorteerd. Met slimme technieken worden de verschillende soorten plastic bij elkaar verzameld en in grote balen verpakt. De blikjes gaan bij de blikjes en de drinkpakken bij de drinkpakken. De balen worden geveild aan verwerkers die er schone nieuwe grondstoffen van fabriceren. Soms kan zo’n verwerker er zelf direct nieuwe producten van maken. In andere gevallen wordt de nieuwe grondstof verder verkocht aan aparte producenten. Daar worden er bijvoorbeeld fleece-truien, buizen, autobumpers of golfballetjes van gemaakt.
Hoe wordt er toezicht gehouden op correcte verwerking?
Er zijn strenge regels voor huishoudelijk afval. Het mag alleen aan gecertificeerde verwerkers worden aangeboden, en mag niet zomaar buiten Europa worden getransporteerd. Tijdens het hierboven beschreven proces voor de verwerking van PMD zijn er verschillende ijkpunten om te kunnen tellen hoeveel er binnenkomt, en wat daarmee precies gebeurt.
In de praktijk gaat dat zo: wanneer de vuilniswagen klaar is met een ronde wordt de vracht gewogen. Zodra de verpakkingen zijn gesorteerd en geveild wordt er opnieuw gewogen bij de verwerker die er een nieuwe grondstof van gaat maken. Zo kun je dus zien hoeveel PMD er in totaal is ingezameld, en hoeveel daarvan echt naar het recyclingbedrijf wordt gebracht.
De organisatie Nedvang verzamelt de cijfers en controleert of alle gegevens kloppen en netjes zijn aangeleverd. Vervolgens worden de gegevens gebruikt voor het jaarlijkse rapport van het Afvalfonds Verpakkingen.
Hoeveel wordt er nou echt gerecycled?
Via de website van het Afvalfonds Verpakkingen kun je de jaarcijfers terugvinden. Let op: in de jaarverslagen heeft men het niet over PMD, maar over onder andere kunststof en metaal.
Uit de monitoringsrapportage blijkt dat in 2018 er in heel Nederland in totaal 359 kiloton aan kunststof is ingezameld, waarvan 245 kiloton van huishoudens afkomstig is en 114 kiloton van bedrijven. Van het totaal werd 272 kiloton aangeboden voor recycling. Ongeveer 76% van het totaal ingezamelde plastic is dus echt gerecycled. Als je gaat kijken hoeveel van het op de markt gebrachte verpakkingsplastic echt is gerecycled is dat maar 52%. Nog niet alle plastic verpakkingen die zijn verkocht komen dus in de PMD-container terecht, of dat nou thuis is of op het bedrijf.
Voor het metaal zijn de cijfers al beter: 95% van het op de markt gebrachte metaal wordt ook echt gerecycled. Voor drinkpakken is het wat lastiger om een percentage te bepalen, omdat ze uit verschillende materialen bestaan: plastic, papier, en soms een laagje metaal.
Het sorteren van het ingezamelde PMD lukt het beste als er zo min mogelijk vervuiling met andere afvalsoorten tussen zit. Om het percentage omhoog te krijgen hebben we jouw hulp nodig! Jij kunt helpen door je PMD apart in te leveren. Heb je restafval, zoals luiers of stofzuigerzakken? Doe dit dan in een container voor restafval. Zo zorg je ervoor dat we de PMD-verpakkingen van jou en je wijkgenoten kunnen hergebruiken. Hoe minder restafval er bij het PMD zit, hoe beter de kwaliteit wordt!