Vliet Clean SUP: jongeren zorgen voor minder plastic soep in de Vliet

Donderdag 4 augustus 2022

Na het grote succes van de eerste editie van de Vliet Clean SUP in 2021, gaat ook dit jaar een grote groep jongeren van 12 tot 15 jaar suppend zwerfafval uit de Vliet vissen tussen Leiden en Delft. Van 16 t/m 19 augustus wordt de afstand in vier etappes afgelegd. Organisator stichting Techniekmenu wil met de Vliet Clean SUP bewustwording van het belang van schoon (drink)water voor mens en natuur creëren bij jongeren.

Plastic soep bij de bron aanpakken!

Schoon water draagt bij aan een gezonde leefomgeving en natuur. Een groeiende bron van vervuiling is zwerfafval. Plasticafval hoort niet in het water thuis. Het komt vanuit onze wateren terecht in de zeeën en draagt bij aan de plastic soep. Ook vallen plastics uiteen in microplastics die weer terechtkomen in vissen en andere waterdieren. De waterschappen zijn daarom blij met deze actie die bijdraagt aan een schone Vliet en aan bewustwording rondom dit onderwerp. Drinkwaterbedrijf Dunea zorgt graag samen met inwoners voor schone bronnen: want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit gezuiverd te worden.

Buro Visto/Walter van Polanen

Jongeren aan de slag

De jongeren van verschillende watersportverenigingen ruimen al suppend zwerfafval op uit de Vliet. De Vliet Clean SUP start op dinsdag 16 augustus in het centrum van Leiden. Op 17 augustus is de tweede etappe van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe op 18 augustus gaat van Voorburg naar Den Haag. De laatste etappe op 19 augustus gaat van Den Haag naar het centrum van Delft waar de finish ligt.  De jongeren worden begeleid door ervaren instructeurs van SUPBinckies en begeleiders van verenigingen in bootjes. Het afval wordt verzameld en per afgelegd traject onderzocht en geïnventariseerd door Noria Sustainable Innovators.

Vakantie-evenementen

In Leiden, Voorburg, Den Haag en Delft wordt aan elke etappe van de Vliet Clean SUP een vakantie-evenement gekoppeld. Per dag maken tientallen kinderen van 8-12 jaar uit wijken met een lage economische status op ontdekkende en sportieve wijze kennis met het belang van schoon water en wat je praktisch kunt doen om plastic soep bij de bron aan te pakken. Ze gaan afvalsuppen, doen waterproefjes en maken nieuwe producten met plastic afval.
De vakantie-evenementen worden in samenwerking met lokale welzijnsorganisaties georganiseerd vanuit het programma Groen doet goed.

Lees meer nieuwsberichten