Compost uit wormenhotel geoogst voor zenbos

Donderdag 11 maart 2021

Op donderdag 11 maart is het wormenhotel op de Menno ter Braaklaan voor het eerst geoogst. In 2019 werd het wormenhotel geopend; een ondergrondse container voor gft die door de aanwezigheid van speciale wormen, gft binnen no-time omzet in hoogwaardige compost. De container hoeft niet meer twee keer per week geleegd te worden, maar nog minder dan één keer per jaar. En, de container stinkt niet. De compost van het wormenhotel wordt als mest gebruikt voor de aanplant van de eerste twee zenbosjes op het Stiltegoed nabij het Bieslandse bos. Zo is de kringloop weer compleet.

Het ondergrondse wormenhotel is een initiatief van buurtbewoners die hiervoor hebben samengewerkt met Wormenhotel.nl, een organisatie die landelijk buurtinitiatieven ondersteund om lokaal te composteren. Er is een aanvraag gedaan bij de gemeente Delft; de ondergrondse container is geplaatst door Avalex. Het fenomeen wormenhotel is overigens niet nieuw in Delft: sinds 2018 werden er al 12 bovengrondse exemplaren geopend.

Op 20 november 2019 is door wethouder Martina Huijsmans en Nicolet Dukker (directeur Avalex), de feestelijke opening verricht, waarna aanwezigen een training wormen-verzorgen konden volgen. Het project is erg succesvol gebleken, want het is inmiddels 15 maanden later en nu hoeft de container pas geleegd te worden, terwijl bij een ‘normale’ gft-container van hetzelfde formaat ongeveer 70 vrachtwagens per jaar komen. Het ondergrondse wormenhotel ziet eruit als een normale container voor gft, maar hoeft dus veel minder vaak geleegd te worden en geeft geen geur af. Buurtbewoners hebben een pas waarmee zij toegang tot de container hebben en daarin hun gft kwijt kunnen.

De wormen worden gekweekt in de Wormerij in Delft waar lokale ondernemers zorgen dat de wormen opgroeien en klaargestoomd worden voor het wormenhotel. Deze wormen verwerken de gft snel tot compost. De compost met een hoge kwaliteit wordt gebruikt om de bodem te verbeteren van een terrein in de buurt waar bomen worden aangeplant om een ‘stilteplek’ te realiseren.

Ondergronds composteren met wormen
In de stad is weinig ruimte op straatniveau, dus ligt ondergrondse inzameling voor de hand. Groenafval in ondergrondse containers moet regelmatig worden opgehaald om overlast (stank of ongedierte) te voorkomen. Met behulp van wormen (vermicomposting) kan het groenafval snel verwerkt worden, het trekt hierdoor geen ongedierte aan en is eerder beschikbaar als plantenvoeding. Doordat de compostering direct in de container begint komt er geen geur vrij en met behulp van enzymen en bacteriën die de wormen zelf produceren ontstaat een hoge kwaliteit bodemverbeteraar. Wormen voelen zich van nature thuis in de grond, dus passen goed in een ondergronds inzamelingssysteem. Door de constante temperatuur van de bodem verloopt de compostering in alle seizoenen gelijkmatig en zonder ingrepen van buitenaf.

Wormen worden wel “het goud van de aarde” genoemd. Ze kruipen door de grond en daardoor ontstaan er gaatjes en kan er lucht bij komen. Daarnaast poepen ze humus uit, rijk aan organische stof. De humus zorgt ervoor dat kleideeltjes in de aarde losser worden en dat zanderige aarde juist aan elkaar plakt. Wormen hebben zo een ongelooflijk belangrijke functie in ons ecosysteem.

Door het wormenhotel is de kringloop kort. Het afval wordt in je eigen wijk al verwerkt. De voedingsstoffen blijven daardoor in de buurt. Bovendien wordt een wormenhotel een soort sociaal concentratiepunt in de buurt. Hier kunnen (gelijkgestemde) buurtbewoners elkaar ontmoeten.

Lees meer nieuwsberichten