Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Het is goed om dit gescheiden in te leveren. Ongeveer twee derde van het GFT-afval wordt meteen tot tuinmest (compost) verwerkt. Een derde wordt vergist. Dat levert naast compost ook biogas (groen gas) op. Gooi je oude brood, gebakken, gekookte en rauwe etensresten, stronken en fijn tuinafval daarom in de GFT-container!
Wat hoort bij het GFT?
- Groente- en fruitresten en schillen
- Etensresten (gekookt, gebakken & rauw, ook botjes, graten en eierschalen)
- Brood, deeg, rijst, pasta
- Doppen van pinda’s en noten
- Losse thee, theezakjes, koffiefilters, koffiepads.
- Strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine dieren (konijn of cavia) incl. poep.
- Bloemen en kamerplanten
- Fijn tuinafval
Twijfel je? Dit overzicht laat zien wat wel bij het GFT hoort, en wat niet. Of check de afvalscheidingswijzer.nl of doe het bij het restafval.
Tips voor in de zomer
GFT in een container kan stinken, maar dat hoeft helemaal niet. Daarom zetten we een paar tips op een rijtje:
- Vlees- en visresten mogen ook bij het GFT. Wikkel ze in een stukje krantenpapier om nare geurtjes te voorkomen. Een klein beetje papier bij het GFT kan geen kwaad en composteert gewoon mee.
- Zet de GFT-container in de schaduw en niet in de volle zon.
- Laat de deksel op een kiertje staan. Door goed te luchten gaat de container niet stinken.
- Gooi het afval zo droog mogelijk in de container. Laat gemaaid gras drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
- Een goede poetsbeurt helpt ook. Maak de container regelmatig schoon met groene zeep. Ga niet aan de slag met zout of chemische middeltjes, want dan kunnen we er geen tuinmest of brandstof van maken.
- Vliegen voorkom je door de container in de schaduw te zetten en maden houd je weg met een paar takjes klimop of lavendel.
Hoe wordt GFT verwerkt?
Ongeveer twee derde van het GFT-afval wordt meteen tot compost verwerkt, iets meer dan een derde wordt eerst vergist: dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op.
Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren. Het groene gas gaat direct het aardgasnetwerk in. Zo kun je er thuis lekker warm mee douchen. Wist je dat je van een emmertje met 5 kilo GFT al vijf minuten warm kunt douchen? Bekijk het filmpje om te zien wat onze eindverwerker met het GFT doet.
Etensresten mee met GFT
Wist je dat een derde van het restafval uit GFT bestaat? En dan ook nog eens vooral uit etensresten. Dat is zonde, want als het in het restafval zit, wordt het verbrand. Dat is slecht voor het milieu en kost ook nog eens veel geld.
Natuurlijk wil je nooit etensresten weggooien, maar soms overkomt het je toch. Net te veel gekookt, je kinderen vonden het niet lekker en de buurvrouw kon je er ook al niet blij mee maken. Het eten heb je voor de zekerheid in de koelkast gedaan, maar na een paar dagen stond het er nog. Dan is er dus nog maar één optie: weggooien. Maar als je het weggooit, doe het dan bij het GFT. Dan wordt er mest voor planten en brandstof van gemaakt. Zo zorgen we er samen voor dat er toch nog iets nuttigs van jouw etensresten gemaakt wordt.
TV West maakte een interessante aflevering over de recycling van GFT in de serie “Johan gaat scheiden!”. Bekijk de aflevering!