Veelgestelde vragen:
Uitvoering in fases
Deze vragenlijst geldt voor de adressen die in september 2024 een brief hebben ontvangen over afval.
We voeren in meerdere fases twee wijzigingen in de afvalzameling door in de binnenstad. De wijzingen zijn als volgt:
1. Je ontvangt een GFT-emmer. In de complexen met een containerruimte wordt een GFT-container geplaatst.
2. Restafval en papier/karton dien je aan te bieden op verzamelplekken, aanbieden voor de gevel is niet meer toegestaan. In de buurt van onder andere de Paardenmarkt, Oostplantsoen en een deel van de Raam leggen wij geen afvalverzamelplekken aan. Dit is niet nodig, omdat je gebruik kan maken van de ondergrondse containers in de buurt. De ondergrondse containers zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Je mag de ondergrondse containers ook gebruiken als in de buurt van jouw woning een afvalverzamelplek is.
De wijze waarop u uw huisvuil kunt aanbieden kan per adres verschillen. We maken onderscheid in de volgende categorieën:
- Ik woon in een beneden- of bovenwoning;
- Ik woon in een appartement, er zijn afvalvoorzieningen in mijn complex aanwezig
- Ik woon in een appartement, er zijn geen afvalvoorzieningen in mijn complex aanwezig.
Hieronder vind je per categorie de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag, neem dan contact op met Avalex.
Ik woon in een beneden- of bovenwoning óf een appartement zonder afvalvoorzieningen
- Je maakt gebruik van (ondergrondse) verzamelcontainers.
- In een groot deel van de binnenstad zijn inzamelroutes voor restafval, papier/karton en GFT. Kijk op de overzichtskaart van de verzamelplekken in de binnenstad of dit ook voor jouw adres/ straat geldt. Zo niet, dan maak je standaard gebruik van (ondergrondse) verzamelcontainers.
Vragen over (ondergrondse) verzamelcontainers
Mag ik voor mijn afval gebruik maken van (ondergrondse) verzamelcontainers?
Ja, alle (ondergrondse) verzamelcontainers in de binnenstad (en daarbuiten) zijn vrij toegankelijk, met uitzondering van de containers aan de Nieuwe Langedijk (die zijn alleen voor een geselecteerde groep toegankelijk). De GFT-emmer die je hebt ontvangen kun je ook legen in een (ondergrondse) GFT-verzamelcontainer in de buurt. Voor glas en textiel maak je altijd gebruik van ondergrondse glas- en textielcontainers in Delft. Via Kalender & kaart op de website of via kalender in het menu van de Avalex App kan je terugvinden waar welke verzamelcontainers in jouw buurt staan. Gemeente Delft is van plan om meer ondergrondse containers voor met name restafval en papier bij te plaatsen in de binnenstad.
Waarom is gekozen voor nascheiding en wordt PMD niet gescheiden ingezameld?
Voor de binnenstad is gekozen voor het nascheiden van PMD. Dit betekent dat je het PMD bij het restafval mag doen. Het PMD wordt achteraf, in de fabriek, uit het restafval gescheiden, zodat dit alsnog gerecycled kan worden. In het voorjaar van 2023 zijn de PMD-ondergrondse containers in de binnenstad verwijderd. Mogelijk komen er in de binnenstad op een paar plekken PMD-ondergrondse containers terug.
Vragen over de inzamelroutes en verzamelplekken (als dit van toepassing is op jouw adres)
Welk afval wordt opgehaald en hoe vaak wordt dit afval opgehaald?
Je kan gebruik maken van de volgende inzameldagen op straat:
- Restafval eens per week op de woensdag, aanbieden op een verzamelplek (lees verder);
- Papier en karton eens per twee weken op de maandag of dinsdag, aanbieden op een verzamelplek. Je kunt de afvalkalender raadplegen om te zien welke dag geldt voor jouw adres;
- GFT en etensresten eens per week op de maandag of dinsdag. Je kunt de afvalkalender raadplegen om te zien welke dag geldt voor jouw adres.
Hoe bied ik mijn afval aan op de inzameldagen?
- Restafval: in een zak (bij voorkeur gebruik je grijze zakken) op een verzamelplek;
- Papier/karton gebundeld of in een doos op een verzamelplek;
- GFT en etensresten in de uitgereikte GFT-emmer, die je voor de gevel plaatst of ter hoogte van de entree van het complex. Als Avalex de GFT-emmer heeft geleegd, dan vragen wij jou om de emmer diezelfde dag weer naar binnen te halen. Let op: Avalex kan tussen 7.30 en 17.00 uur de emmer komen legen;
Wat zijn verzamelplekken?
Dit zijn plekken waar de vuilniswagen goed kan komen en waar je jouw restafval en papier/karton kunt aanbieden op de inzameldag. Deze plekken zijn herkenbaar aan een stoeptegel met daarop het logo van een afvalzak.
Waarom zijn er verzamelplekken?
In een aantal straten kan de vuilniswagen niet (goed) komen. Voor die straten zijn verzamelplekken te vinden op de kopse kanten en komt de vuilniswagen dus niet meer door de straat. Bovendien kunnen wij door de verzamelplekken het afval makkelijker inzamelen en zorgen we dat de straten sneller vrij zijn van afval.
In de buurt van onder andere de Paardenmarkt, Oostplantsoen en een deel van de Raam leggen wij geen afvalverzamelplekken aan. Dit is niet nodig, omdat je gebruik kan maken van de ondergrondse containers in de buurt. De ondergrondse containers zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Je mag de ondergrondse containers ook gebruiken als in de buurt van jouw woning een afvalverzamelplek is.
Vanaf hoe laat moet ik het afval aanbieden?
Restafval, papier en karton moet tussen 6.00 en 7.30 uur worden aangeboden op een verzamelplek. Ook de GFT-emmer plaats je tussen 6:00 en 7:30 uur buiten, maar dan voor de gevel of ter hoogte van de entree van het complex waar je woont.
Waar zijn de verzamelplekken te vinden?
De verzamelplekken zijn te herkennen aan een stoeptegel met daarop het logo van een afvalzak. Zie ook de overzichtskaart van alle verzamelplekken in de binnenstad.
Ik heb last van de verzamelplek voor mijn deur. Kan deze naar een andere plek en waarom heb ik hier niet op kunnen inspreken?
Vervelend dat je hinder ervaart van de verzamelplek. Als dit structureel is dan willen we je graag vragen welke plek volgens jou beter is (een plek die niet tot hinder leidt voor een andere bewoner). Je kunt dit melden bij de gemeente Delft. De verzamelplekken zijn niet formeel aangewezen, maar deze optie houden we open. We willen eerst ervaring opdoen en beoordelen of de verzamelplekken logisch zijn of dat er betere alternatieven zijn.
Vragen over de GFT-emmer (25 liter)
Waarom wordt GFT en etensresten voortaan apart ingezameld?
GFT en etensresten, ofwel organisch afval, moet zoveel mogelijk uit het restafval gehouden worden om resultaat van na te scheiden PMD uit het restafval beter te laten slagen. Bovendien: door GFT en etensresten apart in te zamelen, is het te verwerken tot compost en biogas. Zo zorgen we dat GFT en etensresten als grondstof wordt hergebruikt.
Waar kan ik een nieuwe emmer vragen?
Als je een nieuwe of een extra emmer wenst, dan kan je deze via het Klant Contact Centrum van Avalex aanvragen.
Mag ik een zak doen in de GFT-emmer?
Ja, dat mag als het een biologisch afbreekbare zak met kiemplantlogo is. Een ander soort zak in de emmer is niet toegestaan.
Ik woon op een adres met meerdere personen, we merken dat één emmer niet genoeg is. Kunnen we een extra emmer krijgen of een grotere emmer?
Je kunt een gratis extra GFT-emmer aanvragen bij Avalex als één GFT-emmer niet voldoende is voor de wekelijkse inzameling. Een grotere emmer is niet mogelijk.
De GFT-emmer gaat snel stinken in huis, wat kan ik hiertegen doen?
De emmer is bedoeld om bewoners te stimuleren GFT en etensresten apart te houden. De inhoud van de emmer kan inderdaad wat stank afgeven, maar dit is met een aantal simpele tips wel te beperken of helemaal weg te nemen. Je bent ook vrij om in de emmer een biologisch afbreekbare zak met kiemplantlogo te doen, zodat de emmer zelf niet vies wordt. De inhoud wordt dan met zak en al meegenomen door Avalex.
Ik wil de GFT-emmer niet gebruiken, kan ik deze inleveren?
Wij hopen dat je de GFT-emmer gaat gebruiken. Het is mogelijk even wennen. Dat begrijpen wij goed. We vinden het belangrijk dat bewoners GFT scheiden. Dat is immers goed voor het milieu. De GFT-emmer maakt het makkelijker om GFT te scheiden. Zie je na zes maanden het gemak niet in dan kan je via het Klant Contact Centrum van Avalex een afspraak maken om de emmer op te laten halen. Wij hopen dat je GFT nog wel blijft scheiden door gebruik te maken van de GFT-voorzieningen in jouw buurt of eventueel in jouw complex.
Vragen over minicontainers (kliko 140 liter of 240 liter)
Ik heb al een minicontainer voor GFT, krijg ik dan ook de GFT-emmer?
Nee, we delen aan de huishoudens met een GFT-minicontainer geen GFT-emmer uit. Wil je toch een GFT-emmer ontvangen, neem dan contact op met Avalex.
Veranderen de inzameldagen van de minicontainers?
Nee, kijk op de kalender op de website of in de Avalex App om te zien welke dag geldt voor jouw adres.
Ik beschik niet over minicontainers, kan ik ook een minicontainer krijgen voor GFT, papier en restafval?
Ja, dat kan als je een voortuin en/of een achtertuin met achterpad hebt, zodat je de minicontainer makkelijk op straat kan zetten. Als dat zo is, dan mag je deze aanvragen bij Avalex. De minicontainer moet op eigen terrein staan en mag dus niet op openbare grond, zoals een achterpad, worden geplaatst. Dit met uitzondering natuurlijk van de inzameldagen.
Waar bied ik mijn minicontainer voor de inzameling aan?
Je kan jouw minicontainer aanbieden op een verzamelplek, die je herkent aan een stoeptegel met daarop het logo van een afvalzak. Zie ook de overzichtskaart van alle verzamelplekken in de binnenstad. Een aantal verzamelplekken was altijd al in gebruik als clusterplek voor de minicontainers. We noemen ze nu verzamelplekken.
Ik woon in een appartement, er zijn afvalcontainers in mijn complex aanwezig
- Je maakt gebruik maakt van de containers voor restafval, papier/karton en GFT in jouw complex.
- Je kan ook gebruik maken van (ondergrondse) verzamelcontainers. Voor meer informatie zie ‘Vragen over (ondergrondse) verzamelcontainers’.
Ik heb geen GFT-emmer ontvangen, kan ik deze wel aanvragen om hier mijn GFT in te verzamelen?
Ja, dat kan. Je kunt een GFT-emmer aanvragen via het Klant Contact Centrum van Avalex. Een volle GFT-emmer kun je vervolgens legen in de GFT-container in jouw complex.